ZWIFTGUIDEN.SE

Börja här

Vad du behöver för att komma igång

Trainer
En trainer eller rullar är ett måste för att kunna använda Zwift. Det finns en uppsjö av trainers och jag listar inte några här utan det finns en hel sida som bara behandlar trainers. Läs även dcrainmaker.com’s recensioner av trainers och zwifts egna guide till att välja rätt gear för att kunna använda Zwift. http://zwift.com/get-started#ready

IOS
ios3Att köra Zwift på IOS, eller rättare sagt att ställa in och börja använda Zwift är betydligt enklare med IOS än med dator. Har du en padda eller lur liggandes så tipsar jag om
att testa Zwift på den innan dator använ
ds. Till skillnad från dator kan du bara använda bluetooth-koppling mellan Zwift och dina prylar.


Du börjar med att ladda ner appen 
på https://appsto.re/se/azxOdb.i  ochinstallerar som du alltid gör med appar. Det mesta sköts ju av sig självt. Sedan är det bara att para din trainer, HR-band, kadensmätare eller hastighetsmätare. När det väl är parat är det bara att köra igång. Det går utmärkt att streama via airplay till TV och grafiken klarar det ganska bra. ios4Vill du inte träna sjuälv utan bara titta går det utmärkt att klicka på Just watch och titta hur andra plågar sig själva på Zwift. ios8

 

 

Inte nog med att du kan cykla på Zwift. Ni kan ni även springa. Har du ett löpband och en fotpodd med bluto
oth så är det bara att börja springa. Klicka på den inringade delen på bilden nedan några gånger så dyker löpbandsparningen upp. Lycka till.

Tips på pulsband som klarar bluetooth:
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Sport/Traning/Pulsmatare-for-smartphone-2000037649/
http://www.clasohlson.com/se/Pulsband-Wahoo-Tickr/31-8659
http://www.nadarkalyanam.com/Ng_pkopior.html
http://www.loplabbet.se/store/polar-h7-bluetoothrsmart-pulssensor.html

Dator
Zwift kräver en del av datorn för att det ska fungera tillfredsställande. Se nedan.

MINIMUM SPECS
OS Windows 7 64bit or higher,
or macOS 10.8 or higher
Processor Intel Core 2 Duo
Memory 4GB
Graphics 1GB dedicated GPU,
or embedded Intel HD
4000/AMD R5
Hard Disk 4GB of free space
REKOMMENDERAD SPECS
OS Windows 7 64bit or higher,
or macOS 10.8 or higher
Processor Dual Core Intel® Core i5 or AMD
Memory 8GB
Graphics 2GB Radeon R9 200 series,
or NVIDIA GTX 650
Hard Disk 4GB of free space
EXTREME SPECS
OS Windows 7 64bit or higher,
or macOS 10.8 or higher
Processor Quad Core Intel® i7 or AMD
Memory 8GB
Graphics 2GB Radeon R9 290 series,
or NVIDIA GTX 970
Hard Disk 4GB of free space

Ant+
Ant+ är en liten antenn som kommunicerar med trainern, hr-bandet, kadensmätare, wattmätare, ja, de tillbehör som du har som är trådlösa och ska kommunicera med Zwift. Billigaste ant+ kostar ca 200 kr och kan lätt hittas på nätet. Ant+ antennen kopplar du in i USB-oprten på datorn. För att allt ska fungera bra så rekommenderas att använda en USB-förlängningskabel och placera ant+ antennen så nära trainern som möjligt.

Några kända fel och problem med ant+
Ant+ kommunicerar på samma frekvens som många andra trådlösa produkter, tex router, alarm, extender m.fl. Se yill att dessa inte ”krockar” för då är det inte säkert att det fungerar felfritt med Zwift.

Bluetooth
Använder du dig av bluetooth för att kommunicera med Zwift så antar jag att du har en Mac eller att du använder dig av Zwiftappen som brygga mellan trainer, kadensmätare eller vad det nu är du använder dig av för gears. Kör du med BT så är det viktigt att det trådlösa nätverket fungerar felfritt och är stabilt annars finns risk att du tappar förbindelsen mellan produkten och Zwift.

Wattmätare
Zwift fungerar ypperligt med ett flertal wattmätare. Populära mätare är Stages, Garmin Vector, Rotor m.fl. Tänk på att de flesta wattmätare använder sig av ant+ och fungerar då således inte med IOS-appen.

Fart & kadensmätare
Fart- och kadensmätare. Dessa använder du om du inte har en smart trainer. Då räknar Zwift fram wattmotståndet och anpassar hastigheten efter en kurva som Zwift fått av tillverkaren av trainern du använder.

 

 

 

 

HR-band

Bluetooth HR-band. Alla HR-band ser ut mer eller mindre som det på bilden. Du tar på dig bandet så det ligger över bröstet och mäter hjärtfrekvensen. Finns både tag heuer kopior bluetooth och ant+.

 

Zwifts programvara samt användarkonto.

Glöm inte att ladda ned Zwiftprogrammet till din dator 🙂
www.zwift.com

Inställningar i Zwift

pair

När du har registrerat ett konto på Zwift, laddat ner programvaran och loggat in kommer du till nästa steg. Här ska du para ihop dina trådlösa enheter. Om allt går smärtfritt så känner Zwift av alla enheter och fyller i bilden till vänster med trainer, HR-band, kadensmästare.

keyboardBilden till vänster är snabbtangenter som du använder när du cyklar på Zwift. Perfekt att skriva ut och ha i närheten av datorn när du cyklar. Alla dessa snabbtangenter finns i telefonappen.

app3

Telefonappen. Laddas ner från Google play eller Iphone appstore och är gratis. Här finns alla snabbtangenter förprogrammerade och gör det lättare att kommunicera, använda sig av PU (se ordlisan) m.m. Du ser även hur snabbt du cyklar, hur långt du cyklat, hur mycket watt du trycker ner i pedalerna m.m

app1
Det här är menyn i appen.
PEEK = titta vilka som cyklar just nu.
FEED = träningsfeed
EVENT = Här kan du anmälda dig till massor av race och gruppcyklingar som finns på Zwift. Se bild nedan
SEARCH = sök efter cyklist

event_app

EVENTS Här listas alla EVENTS och klicka på det EVENT som du vill anmäla dig till.

beacon

Om du deltar i en ledarledd gruppcykling så ser ledaren ut som bilden till vänster. En gul pil ovanför och om du är längre ifrån så har ledaren en stro gul pelare ovanför sig.szr-serie
Om du väljer att tävla kanske du hamnar i en klunga som denna. Tänk på att det är inbyggd draft i Zwift. Draft är samma som ”klungeffekt” när du cyklar ute.

15178290_10210995914924073_7763719407232981446_n

Träning i Zwift sparas bl a i Strava. Så ett Stravakonto är att föredra. Strava är gratis och det räcker gott och väl för att kunna spara ner och analysera din träning. Deltar du i tävling eller gruppcykling brukar det finnas regler för hur du ska spara till Strava. Se bild.

Externa sidor
Zwiftpower.com – här listas alla resultat för racen som anordnas på Zwift. För att Zwiftpower ska fungera hyfsat smärtfritt så tipsar jag om att skapa ett konto på Zwiftpower. I Zwiftpower behöver du ange Zwift ID. Det hittar du här: Documents\Zwift\Cp leta efter user****. Det är ditt Zwift-ID.

RIDE ON!

(den här texten uppdateras kontinuerligt så titta in då och då om du behöver tips eller hjälp med något)

.